sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Ruoka Espanjassa


Ajattelin vielä kirjoittaa erikseen Espanjan ruokakulttuurista ja ruuasta yleisesti, koska huomasin kuvia selaillessani että olin dokumentoinut syömisiäni aika ahkerasti. Kaksi viikkoa ei tietenkään riitä luomaan kovin kattavaa kuvaa maan kulttuurista mutta kirjoitan tähän silti jotain havaintoja mitä tein matkan aikana.

Päivä alkaa myös Iberian niemimaalla aamiaisella. Itse tykästyin kovasti espanjalaiseen variaatioon tästä ateriasta ja sitä odotti joka päivä melkein eniten. Lyhyesti sanottuna aamupalaksi otetaan kahvi ja bocadillo, tortilla, tostada tai jotain makeaa (tai ainakin itse tein näin).


cafe con leche


Bocadillo eli täytetty patonki ja takana churroja



Jumalallisen hyvää paahtoleipää tomaatin ja oliiviöljyn kanssa

Opiskelijabudjetti ei antanut välillä paljon saumaa syödä michelin-ravintoloissa mutta espanjassa joka ravintolasta löytyi menu del día eli 10-20 euroa maksava noin kolmen ruokalajin ateriavaihtoehto. Tähän kuului usein alkupala, primero eli nälän vievä tuhti ruoka-annos, secundo joka oli yleensä lihaa tai muuta erikoisempaa ja paikasta riippuen joko kahvi tai jälkiruoka.


El pulpo ja el calamar

Gazpacho eli kylmä tomaattikeitto

Yksi parhaista ellei jopa paras: Arroz negro eli paellaa tai pelkkää riisiä mustekalan musteella

Espanja on kuitenkin eniten tunnettu tapas-kulttuuristaan!


Espanjalainen pikaruokaketju



Matkan paras ruokakokemus löytyi Alicantesta. Kyseisessä ravintolassa ruoka tuotiin pienten puupalikoiden päällä, ja syömisen jälkeen lasku saatiin pöydältä löytyvien palikoiden mukaan. Tarjoilija kiersi säännöllisesti tarjottimen kanssa, josta sai valita erilaisia tapaksia mielensä mukaan. Koko lysti oli vieläpä törkeän halpaa.

Toinen tapas-(pikaruoka)ravintola Valenciassa. Täällä tapakset olivat pintxoja jotka erotaa ruoka-annoksiin kuuluvasta tikusta. Pintxot ovat tyypillistä pohjois-Espanjalaiselle ruokakulttuurille.


Olutta ja oliiveja, onko parempaa olemassa?


Espanjalaisia oluttuotteisiin en päässyt kauheasti perehtymään mutta hyvältä se näin yleisesti ottaen maistui myös Espanjassa.



Oma suosikki Barcelonassa: Eräänlaista radleria jossa olutta ja sitruunamehua ja mukavan vähän alkoholiprosentteja.

Pedron tarina


Sokeriöverit mantelipirtelöllä




Tinto verano on sangriaa mutta halvempaa




Lopuksi todettakoon että pelkästään ruoka on jo hyvä syy matkustaa Espanjaan. La gastronomía de España era más mejor lo que suponía (y)







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti