lauantai 23. helmikuuta 2013

Hampi ja ihmisasutus

Kun tulin Hampiin oli joukko taksikuskiriivaajia heti kimpussa, niinkuin lahes joka paikassa taalla. Koitin paasta aluksi lp:n suosittelemaan halpaan guesthouseen mutten loytanyt sita mistaa. Taksikuski sanoi etta se on tuhottu, mutta ei noita yleensa kannata uskoa silla tarkoituksenahan on yleensa saada tietamaton turre omaan guesthouseen tai hotelliin. Kuitenkin pari paivaa oon jo taalla pyoriny eika guesthousee nay missaan. Sitten huomaan etta taaltahan on itseasiassa tuhottu maan tasalle ainakin parin kolmen korttelin verran rakennuksia. Matkaoppaassa suositeltuja paikkoja ei enaa ole ja joka puolella tuhottuja taloja sun muuta.

Shanti Guesthouse
Eilen ihmettelin miks kadut on taynna vakea ja virkavaltaa joka puolella. Noh tanaan sitten kun aamulla astelin ulos kampasta niin joka puolella tyomaan aania. Sahkot ollu poikki koko paivan tahan hetkeen asti. Koitan ettia ravintolaa mutta eka paikka on suljettu ja samoin toinen ja kolmas. Tassa vaiheessa alkaa jo vahan ihmetyttaan ja kysyin paikallisilta etta mita taalla nyt oikein tapahtuu. Selvisi sitten miksi paikkoja pistetaan maan tasalle.

Elika Hampihan on ns. world heritage site, enka yhtaan ihmettele miks. Taalla on huikee maara temppeleita ja raunioita joilla on varmaan aika suuri kulttuurinen ja historiallinen arvo. Paikat on myos tosi hyvin sailyny jne. Sitten on hampi bazaar eli kyla josta loytyy guesthouset ravintolat matkatoimistot ja vastaavat + jonkin verran paikallisten asutusta. Paikassa ei sinansa oo mitaan vikaa, mutta se sattuu olemaan keskella Hampin historiallista ja suojeltua aluetta. Eli siis koko kyla on kaytannossa laiton :D Paikallisten vastustelusta huolimatta viranomaiset on pari kuukautta sitten viimein aloittanut paikkojen purkamisen ja tarkoitus on havittaa koko kyla. Itse satuin mestoille sopivasti juuri purkutoiden aikaan ja vahan kuumottaa etta onkohan taalla enaa kohta paikkaa missa syoda tahi nukkua. 



Toisaalta kavi tuuri, silla vahan veikkaan ettei parin vuoden paasta reppureissaajilla ole enaa paljon mahdollisuuksia asustella lahella raunioita. Lahin hotelli on 2-3 kilometrin paassa, ja sinne tuskin mahtuu kaikki ne backpackerit jotka tanne on tulossa. Halvat guesthouset kun on kaikki taalla Hampi basaarilla.

Tassa vaiheessa tekis mieli sanoa etta tulkaa nyt ihmeessa kaikki tanne viela kun se on halvalla mahdollista, mutta sitten tulee vastaan pieni moraalinen ongelma, silla taa asutus keskella raunioita tekee aika pahaa koko alueelle. Toisaalta ei siis kannattais tukea kehitysta joka tuhoaa itse nahtavytta. Noh en tieda jokanen tehkoot omat valintansa, mutta sen voin kertoa etta todella upea ja vierailemisen arvoinen paikka! 

Seuraavaks sit varmaan luvassa kuvia mestoista jne.

Huom. juttu perustuu suurin osin paikallisilta kuulemiin tietoihin, lonely planettiin ja global heritage fund nimiseen nettisivustoon eli en takaa etta kaikki on taytta faktaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti