sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Intialainen safka ja juomat

Nyt vuorossa Intialaisen keittion ja ruokakulttuurin lyhyt esittely!
Ruoka on hyva syy matkustaa ja Intian kohdalla vaite pitaa todellakin paikkansa! Nyt 2 kuukautta Intialaista safkaa syoneena kuvittelen tietavani jo jotain ruuista jne.

Masala Dosa, suosittu etela-intialinen ruoka


Ensiksi pitaa myontaa etta ruuan suhteen oon norttiytynyt ja luisunut backpackerpuolelle liian usein (niinoh ja sama patee oikeestaan koko matkaan...:D) Eli kaytannossa taalta saa kahdenlaista ruokaa: Intialaista ruokaa intialaisille ja intialaista ruokaa turisteille. Lankkari raflat eroaa intialaisista siina etta menulta loytyy aina sama setti intialaista ruokaa seka italialaista, israelilaista ja continental ruokaa. Maultaan kaikki on turvallista ja varmaa, perus hyvaa ruokaa.
Intialaiset raflat eli dhabat tahi katukeittiot taas tarjoaa huomattavasti edullisempaa, jonkin verran tulisempaa ja hyvin erilaisen makuista ruokaa. Safkausmiljoo on myos naissa paikoissa autenttisempi eli ei haarukoita ja lusikoita tai poytaliinaa jne. Itse sanoisin etta katuruoka on parempaa mutta sen verran hc kamaa ettei sita oikein voi syoda paivittain. Siksi siis turistiravintolat on meikan arkiruokaa ja silloin talloin syon katukeittioissa.


Samosa koju Anjunalla. Samosa on tyypillista take away ruokaa.

Noh mutta konkreettisesti intialaisen ruuan voi jakaa vegemattoon ja liharuokiin. Hyva saavutus sinansa on se etta oma ruokavalio koostuu 90 % vegeruuasta!
Ehka suurin erilaisuus ruuassa taalla on se etta kasvisruoka on oikeasti hyvaa ja yleensa jopa parempaa kun lihaversiot.











Paneer tikka masala on vegeversio chicken tikka masalasta (ja parempaa)
Ja viimeiseksi viela etta kun tilataan ruokaa niin yleensa otetaan curry/masalasetti ja joko riisi tai leipa. Leivista yleisin on chapati eli roti. Suomen intialaisistaravintoloista saatava naan on yleensa kalliimpaa ja kuuluu tandoori ruokiin jotka siis on lahinna Punjabin alueella syotavaa safkaa. Yleisestikkin voisin sanoa etta jos olet joskus ollut intialaisessa ravintolassa Suomessa, se on luultavasti enemmankin punjabilainen ravintola. (Punjab on alue josta suurinosa on itseasiassa Pakistanin puolella). Tandoori chicken ja tikka masalat on siis vain osa intialaista keittiota ja suurinosa porukasta ei sita taalla syo joka paiva.


Alueellisista erikoisuuksista mainittakoon viela Gooalainen ruoka joka koostuu merenelavista. Omasta mielesta paras ruoka on ollut Gooalla ja erityisesti Panajissa. Gooalla kaytetaan myos paljon riisia ja kookosta.

Shark eli haikala, yks matkan kulinaristisista kohokohdista

Rapu caldeen. Kingfish versio oli ehka parasta mita oon saanut tahanasti.

Joka puolella saa myos tiibetilaista ruokaa, joka on yksinkertaista ja hyvaa vaihtelua curryille. Erityisesti momot on aivan loistavia! Lisaksi voi tilata thukpan eli nuudelikeiton tai tingmo leipaa. Juomapuolella yllattavan hyva ja taytelainen vaihtoehto normi teelle on voitee.

Mutton momoja!

Ehka paras intialainen ruoka on kuitenkin thali, joka on kokonainen ateria joka tayttaa aina ja on alyttoman hyvaa. Thali koostuu riisista ja dalista (linssikeitto), chapatista, kasviscurrysta ja raitasta ( jotain jugurtin makuista). Thali safkataan kasin mika tuotti aluks vaikeuksia mutta nyt syominen onnistuu helposti. Niin tosiaan Intiassa syodaan ruokaa paa asiassa kasin. Huom vasenta katta ei saa kayttaa syomiseen!


Juomapuolella ensin taytyy mainita chai, mita taalla tulee horpittua montakertaa paivassa. Kyseessa on kaytannossa maitotee jossa on alyton maara sokeria. Paras juoma ikina, pitaa varmaan Suomessa alkaa tekemaan chaita joka aamu. Masala versio on vielakin parempaa.
Toinen huikea juoma on lassi, eli makea jugurttijuoma. Siita ei loydy kuvaa mutta nayttaa pirtelolta. Lassiin lisataan yleensa jotain hedelmaa ja juomaa saa myos toimivana joissain pyhissa kaupungeissa.

Aamupalaksi parotha eli taytetty leipa + chai

Alkomahooleista sen verran etta perus olut on Kingfisher. Alkoholia ei paljon taalla juoda mista johtuen en oo tormannyt paikallisiin erikoisuuksiin. Poikkeuksena feni pontikka gooalla, joka oli allekirjoittaneen mielesta hooceeinta kamaa mita on tullut vedettya.

kookos fenia

king of good times



















Oon myos madventures mielessa koittanut loytaa jotain yrjottavaa ruokaa mutten oo mihinkaan tormannyt. Lahimmaksi paastaan ehka yak cheese sandwichilla, mika oli oikeestaan ihan hyvaa, eika oikeen ees mitaan mad cook ainesta. Paania myos testasin joka on beetel pahkinoita ja maustehassakka lehdensisalla, joka pistetaan huuleen ja pureskellaan pikkuhiljaa. Vaikutus sama kuin kahvilla mutta piristavampi ja lyhytaikaisempi.

mmmm...yak cheese


Matkaa on jaljella viela noin 20 paivaa, minka aikana toivottavasti tormaan viela kulinaristisiin makuelamyksiin ja eksoottisiin ruokiin! Varmaan haivyn taalta Manalista parin paivan sisaan etsimaan uusia gourmet herkkuja!

1 kommentti:

  1. jooo sitte kun tuut takasin niin pidetään se intia-ilta ja sitte teet meille (mulle ainakin) jotain himohyvää kasvispöperöö ja annat mulle jotain himovinkkejä ja -reseptejä! jeee tää oli kiva postaus:)

    VastaaPoista